Társadalmi vállalkozásunkról

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy szövetkezetünk 2016-ban elnyerte a 

„Legjobb Közösségfejlesztő Társadalmi Vállalkozás – Hozzáadott Helyi Érték Díj-at!

De valójában kiket nevezünk társadalmi vállalkozóknak, milyenek a társadalmi vállalkozók?

A társadalmi vállalkozók alapvetően az ügy, a küldetés elérése érdekében gazdasági tevékenységet folytató szervezetek. Szemléletmódunk szerint ez a társadalmi célok képviseletétől a gazdasági tevékenységek felé mozdulás, aminek motivációja a célok eléréséhez szükséges források megteremtése.
(naput.hu)”

Mi magunk úgy gondoljuk, nincs egységes módszer, amelytől egy vállalkozás varázsütésre társadalmi vállalkozássá válik. Minden eredményesen működő társadalmi vállalkozás a saját útját járja. Ami azonban mindannyiunkban közös, hogy leginkább csak a saját korlátainkban kételkedünk!

A mi utunk…

Tevékenységünket magánszállásadóként kezdtük, vállalkozásként folytattuk, majd megalapítottuk szociális szövetkezetünket azzal a céllal, hogy segítsük a régióban élő hátrányos helyzetű – elsősorban értelmi fogyatékossággal élő – embereket, számukra munkahelyeket hozzunk létre, és ezzel  hozzájáruljunk életminőségük javulásához.

Vállalkozói tevékenységünk a Strázsa Vendégház működtetése, ahol évente sok száz vendéget fogadunk.  Emellett tanyánkon integrált, mindenki számára nyitott, ingyenes kulturális és szabadidős programokat szervezünk.

Kiemelkedő programunk Strázsapróba elnevezésű képzésünk, amely komplexen kezeli a közoktatásból kikerült értelmi fogyatékossággal élő fiatalok helyzetét.  A Strázsapróba nem csak az alapvető életvezetési feladatok terén nyújt segítséget, de munkagyakorlatot is biztosít, valamint hangsúlyosan és következetesen építi fel a helyi lakosokkal való kapcsolattartást.  A közös programoknak köszönhetően a településen élők  részéről megvalósult az el- és befogadás.

Akkreditált foglalkoztatóként munkát adunk strázsapróbás fiataljainknak, és a környék egyéb hátrányos helyzetű munkavállalóinak.

Vállalkozásunkkal fenntarthatóvá tettük a jó gyakorlatot, amely egyaránt szolgálja a helyi közösségeket, a fogyatékossággal élő embereket, családjaikat, és amely alternatívát kínál az integráció, illetve az inklúzió megvalósítására.